Pierogi z jeżynami

0 (0 ocen)

Pierogi nadziewane słodkim twarożkiem z aromatycznymi jeżynami. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną.

Składniki:


  • CIASTO:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 żółtko
    1 szklanka mleka
    NADZIENIE:
    200g twarogu półtłustego
    4 łyżki cukru
    1 1/2 szklanki jeżyn

Pierogi z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicy. Na środku zrobić zagłębienie, wlać ciepłe mleko i żółtko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w ściereczkę i przygotować nadzienie.
  • 2. Twaróg rozetrzeć z cukrem. Można również użyć zmielonego twarogu. Ciasto rozwałkować na grubość paru milimetrów i wyciąć krążki. Nakładać po łyżeczce słodkiego twarożku i parę jeżyn. Sklejać pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie. Gorące podawać np ze śmietaną. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy