Pierogi z kapustą, mięsem i grzybami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Wszystkie pierogi uwielbiamy ale te w szczególności - polecam

  • 3 godz.

Składniki:

  • Farsz

    1,2 kg kapusty kiszonej, kg karkówki wieprzowej, 2 garście suszonych grzybów, cebula, sól, pieprz, olej

    Ciasto

    1 kg mąki, 1 jajko, ok 2 szkl gorącej wody, 4 - 5 łyżek oleju

Pierogi z kapustą, mięsem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz




    Kapustę, mięso i namoczone wcześniej suszone grzyby ugotowałam osobno. Ugotowane, odcedzone produkty zmieliłam. Na patelni zeszkliłam na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodałam mięso, kapustę i grzyby. Doprawiłam solą i pieprzem. Smażyłam na małym ogniu ok 15 min podlewając niewielką ilością wody pozostałej od gotowania grzybów. Zimnym farszem nadziewałam ciasto formując pierogi


    Ciasto

    Z podanych składnków zagniatam ciasto. Ciasto ma być pulchne. Przykrywam ściereczką i daję mu parę minut odpocząć. Nadziewam ciasto - sklejam pierogi. Gotowe wkładam na posolony wrzątek. Od wypłynięcia pierogów gotuję ok 4 - 5 minut

Komentarze

Podobne przepisy