PIEROGI Z KASZĄ

0 (0 ocen)

Przepis na te pyszne pierogi znalazłam w Internecie i postanowiłam go wypróbować. Gorąco polecam!!

Składniki:

  • Składniki na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 1 całe jajko, sól, oraz około pół szklanki przegotowanej wody.

    Składniki na farsz: 1 szklanka kaszy jęczmiennej, 20 dag pieczarek, 1 mała cebula, sól, pieprz, masło.

    Dodatkowo: 1 gotowy sos pieczeniowy jasny lub ciemny, 4-5 sztuk pieczarek.

Pierogi z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę wypłukać. Wodę zagotować wsypać kaszę i gotować do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki umyć i oczyścić, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło dodać cebulę i pieczarki i całość razem smażyć. Do ugotowanej kaszy dajemy przysmażone pieczarki z cebulką doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy na gładką masę.
  • pierogi z kaszą 2. Z podanych składników zarobić ciasto na pierogi. Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką krążki. Nakładać farsz z kaszy i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 2-3 minuty.
  • 3. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu. Dodać do gotowego sosu podsmażone na maśle pieczarki całość wymieszać.
  • 4. Pierogi podawać z dodatkiem sosu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy