Pierogi z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne połączenie kaszy jaglanej z serem białym.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    80 dkg mąki pszennej
    1 jajko
    1 szklanka letniej wody
    sól do smaku

    Na farsz:
    2 szklanki mleka
    1 szklanka kaszy jaglanej
    1 kostka sera białego
    1/4 kostki masła
    sól do smaku

Pierogi z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z kaszą jaglaną 1. Zarobić ciasto z podanych składników, ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i za pomocą literatki wykrawać krążki.
  • Pierogi z kaszą jaglaną 2. Farsz:
    Mleko wlać do garnka, dodać kaszę masło sól i na wolnym ogniu gotować aż kasza zgęstnieje, wystudzić i dodać kostkę sera białego.
    Krążki wypełnić farszem i kleić pierogi.
    Pierogi wrzucamy na gotującą osoloną wodę i po wypłynięciu pierogów na wierz gotować jeszcze ok 2 minuty.

Porady

Idealnie smakują polane śmietaną z dodatkiem cukru oraz polane roztopionym masłem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy