Ciasto:
pół szklanki ciepłej wody
pół szklanki ciepłego mleka
jajko
około 0,5 kilograma mąki pszennej
Farsz:
50 dag kaszanki dobrej jakości
cebula
łyżka smalcu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, pieprz ziołowy, pikantna przyprawa do grilla
Pierogi z kaszanką na grill - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.
Cebulkę drobno kroimy i szklimy na smalcu, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie na patelnię wykładamy obraną z osłonek kaszankę i rozdrabniamy, a następnie doprawiamy do smaku. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki i nadziewamy farszem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy rozkładamy na płasko tak aby dobrze obeschły. Duże naczynie smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do grilla, wykładamy warstwę pierogów i na przemian skrapiamy delikatnie olejem, i posypujemy przyprawą. Pierogi przekładamy do pojemników i zamrażamy, w każdej chwili możemy sięgnąć po porcję pierogów i przygotować je na rożnie (z uprzednim rozmrożeniem lub bez)
Porady
Pierogi są smaczne również odsmażone na maśle z olejem, jednak polecam wersję z grilla.
Komentarze