Pierogi z kaszanką na grill

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tradycyjny przysmak grillowy w innej odsłonie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    pół szklanki ciepłej wody
    pół szklanki ciepłego mleka
    jajko
    około 0,5 kilograma mąki pszennej
    Farsz:
    50 dag kaszanki dobrej jakości
    cebula
    łyżka smalcu
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, pieprz ziołowy, pikantna przyprawa do grilla

Pierogi z kaszanką na grill - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.
    Cebulkę drobno kroimy i szklimy na smalcu, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie na patelnię wykładamy obraną z osłonek kaszankę i rozdrabniamy, a następnie doprawiamy do smaku. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki i nadziewamy farszem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy rozkładamy na płasko tak aby dobrze obeschły. Duże naczynie smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do grilla, wykładamy warstwę pierogów i na przemian skrapiamy delikatnie olejem, i posypujemy przyprawą. Pierogi przekładamy do pojemników i zamrażamy, w każdej chwili możemy sięgnąć po porcję pierogów i przygotować je na rożnie (z uprzednim rozmrożeniem lub bez)

Porady

Pierogi są smaczne również odsmażone na maśle z olejem, jednak polecam wersję z grilla.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy