Pierogi z kaszy gryczanej z białym serem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Bardzo smaczne pierogi z kaszy gryczanej i białego sera. Idealne dla smakoszy kaszy gryczanej. ale nie tylko.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka letniej wody (ok.)
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    pół łyżeczki soli

    Farsz:
    200 gram kaszy gryczanej (2 woreczki po 100 gram)
    20 dag sera białego
    masło
    sól
    pieprz

Pierogi z kaszy gryczanej z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: kaszę gotujemy na sypko, łączymy z roztopionym masłem i pokruszonym białym serem. Mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

    Ciasto na pierogi: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto do jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, na środek każdego dajemy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi.

    Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, wyciągamy, polewamy roztopionym masłem i podajemy gorące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy