Pierogi z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto na pierogi.
Zaczynamy od zaparzenia mąki, tzn.wsypujemy mąkę do miski i zalewamy gorącą wodą, mieszamy aż powstaną grudki.zostawiamy do ostudzenia.
Po wystudzeniu mąki wykladamy ja na stolnice opruszoną mąką. Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy elastyczne ciasto.Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką aby nie wyschlo.
2.Przygotowujemy farsz.
Szpinak rozmroź w garnuszku z odrobiną wody oraz ząbkiem czosnku przecisnietym przez praskę..Dodaj rozdrobnionego łososia.
Chwile gotuj aż woda odparuje.Dopraw farsz solą i pieprzem.Przestudź.
3.Rozwalkuj cienko ciasto na pierogi i wykrawaj kółka o średnicy ok 7cm.Nakladaj łyżkę farszu i zlepiaj pierogi w dowolny sposób.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z łyżka oliwy ok 2, 3min od wpłynięcia.
Gotowe podajemy oblane roztopionym masłem.
Smacznego
Porady
Wyrobione ciasto na pierogi proponuje odstawić na ok pół godziny, wtedy nabiera elastyczności.
Komentarze