Pierogi z łososiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Łatwe w wykonaniu i przepyszne.

  • 45 min

Składniki:

  • 500g mąki
    Szklanka gorącej wody
    Szczypta soli
    Szpinak mrożony ok 250g
    Łosoś wędzony ok 300g
    Ząbek czosnku
    Sól i pieprz do smaku
    Łyżka oliwy
    Łyżka masła

Pierogi z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto na pierogi.
    Zaczynamy od zaparzenia mąki, tzn.wsypujemy mąkę do miski i zalewamy gorącą wodą, mieszamy aż powstaną grudki.zostawiamy do ostudzenia.
    Po wystudzeniu mąki wykladamy ja na stolnice opruszoną mąką. Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy elastyczne ciasto.Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką aby nie wyschlo.
  • 2. Przygotowujemy farsz.
    Szpinak rozmroź w garnuszku z odrobiną wody oraz ząbkiem czosnku przecisnietym przez praskę..Dodaj rozdrobnionego łososia.
    Chwile gotuj aż woda odparuje.Dopraw farsz solą i pieprzem.Przestudź.
  • 3. Rozwalkuj cienko ciasto na pierogi i wykrawaj kółka o średnicy ok 7cm.Nakladaj łyżkę farszu i zlepiaj pierogi w dowolny sposób.
    Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z łyżka oliwy ok 2, 3min od wpłynięcia.
    Gotowe podajemy oblane roztopionym masłem.
    Smacznego

Porady

Wyrobione ciasto na pierogi proponuje odstawić na ok pół godziny, wtedy nabiera elastyczności.

Komentarze

Podobne przepisy