Pierogi z malinowym twarożkiem

0 (0 ocen)

Pierogi są pycha. Moja córka Kasia nie uznaje innych. Mogła by je jeść codziennie. Dlatego też zimą robię je wykorzystując mrożone maliny.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 szklanki maki,
    - 1 jajko,
    - 0,5 szklanki letniej wody,
    - 0,5 szklanki letniego mleko,
    - 2 łyżki oleju,
    - Szczypta soli
    Farsz:
    • 30 -35 dag białego sera,
    • 15 dag malin,
    • Cukier do smaku (1-2 łyżki),
    Dodatkowo:
    • Cukier do posypania,
    • Śmietana do polania,
    • Świeże maliny do dekoracji

Pierogi z malinowym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nakładanie nadzienia 1. Z mąki , jajka, wody, mleka, oleju i soli zagniatamy ciasto, do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy z niego koła ( ja wycinam od szklanki). Na koła nakładamy farsz,
  • sklejone pierogi 2. Sklejamy boki, formując pierogi.
  • gotowy farsz 3. FARSZ: Ser przekładamy do miski, dokładamy maliny i rozgniatamy całość widelcem do uzyskania jednolitej masy. Słodzimy do smaku.
  • gotowanie 4. Gotujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiny oleju. Na gotującą wrzucamy pierogi i gotujemy około 5 min. Gotowe pierogi odcedzamy, przelewamy delikatnie wodą .

Porady

Ja pierogi podaje polane śmietana i posypane cukrem. Można także polać je po prostu masłem lub jogurtem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy