Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut.
2.Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć, aż płyn odparuje.
Mięso zmielić, dodać cebule i pieczarki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku.
3.Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować 1-2 minuty od wypłynięcia (czas gotowania zależy od grubości ciasta).
Podawać z podsmażoną na złoto cebulką.
Smacznego!
Komentarze