Pierogi z mięsem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Takie pierogi to pomysł na wykorzystanie mięsa z bulionu.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2/3 szklanki gorącej wody
    szczypta soli
    1 łyżeczka oleju

    nadzienie:
    300g ugotowanego mięsa wołowego
    1 duża cebula
    250g pieczarek
    3 łyżki oleju
    ok pół szklanki bulionu
    1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta
    szczypta majeranku
    świeżo mielony czarny pieprz
    sól

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut.
  • 2. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć, aż płyn odparuje.
    Mięso zmielić, dodać cebule i pieczarki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi.
    W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować 1-2 minuty od wypłynięcia (czas gotowania zależy od grubości ciasta).
    Podawać z podsmażoną na złoto cebulką.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2017

Komentarze

Podobne przepisy