Pierogi z mięsem

0 (0 ocen)

Podstawowym dla mnie błędem w pierogach jest ciasto.Jeśli jest za grube i twarde można nazwać to tylko barbarzyństwem pierogów.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki luksusowej
    1/2 litra ciepłej wody
    płaska łyżeczka soli
    1 jajko
    Farsz:
    800 g kapusty kwaszonej
    1 kg mięsa(u mnie mięso pozostałe z rosołu)
    2 cebule
    3-4 łyżeczki przyprawy do farszu i pasztetów
    2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
    1-2 łyżeczki soli
    1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo otartej
    1-2 łyżki oliwy

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki wyrabiamy tak,aby powstało gładkie ciasto.Wkładamy do woreczka foliowego,aby nie wyschło chociaż na 15-20 minut.Po tym czasie ciasto powinno się zmienić.Będzie gładkie i mięciutkie.Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami.
  • ciasto 2. Ciasto wałkujemy cienko,wykrawamy szklanką koła,po czym napełniamy bogato farszem i dokładnie sklejamy.Można brzegi posmarować zimną wodą,będą się lepiej kleiły.
    Pierogi podajemy oczywiście z cebulką smażoną na oliwie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy