pierogi z mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierogi to dania które lubią wszyscy .

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    0,5kg mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mleka
    0,5 szkl ciepłej wody
    szczypta soli
    2 łyżki oleju
    Farsz :
    700g ugotowanego mięsa drobiowego (może być z rosołu)
    1 cebula
    2łyżeczki masła
    maga,pieprz,sól do smaku

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki przesiać zrobić wgłębienie i dodać olej oraz sól. Mleko wymieszać razem z wodą i wyrabiać ciasto.
    Farsz:
    Mięso zmielić .
    Cebulę pokroić w grubą kostkę i usmażyć na maśle i dodac do mięsa.
    Doprawić solą pieprzem i magą według uznania.
    Ciasto rozwałkować cieniutko i wykrawać krążki.
    Nakładać farsz na krążki i zlepiać pierogi.
    Gotować w lekko osolonej wodzie ok 3 minuty po wypłynięciu.
    Polać masłem.

Porady

Pierogi można podawać z surówką lub barszczem.

Komentarze

Podobne przepisy