pierogi z mięsem,boczkiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

może wydawać się pracochłonne,ale smak wynagrodzi wszystko

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 gr mąki
    jedno żółtko
    ciepła woda
    300 gr łopatki lub karczku
    200 gr wędzonego boczku
    250 gr szpinaku,może być mrożony
    sól,pieprz,
    dwa ząbki czosnku

Pierogi z mięsem,boczkiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso ugotować i zmielić,boczek zmielić,szpinak podgrzać,odparować ,doprawić,dodać zmiażdżony czosnek,połączyć z masą mięsną
    do mąki wbić żółtko,dodać tyle letniej wody ,żeby wyrobić elastyczne ciasto,rozwałkować,wykrawać kółka,nakładać farsz,zlepiać pierogi
    wrzucić na osolony wrzątek,po wypłynięciu gotować ok.3min

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy