Pierogi z mięsem i kapustą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Robię je często, bo chętnie jada je mój mąż.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    2 jajka
    1/3 kostki smalcu

    Farsz:
    duża cebula
    70 dag mięsa z rosołu (wołowo-drobiowego)
    70 dag kiszonej kapusty
    3 łyżki oleju
    2/3 szkl. orzechów włoskich

    Oraz:
    10 dag wędzonego boczku
    sól, pieprz

Pierogi z mięsem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: kapustę płuczemy i gotujemy 40 minut. Odciskamy. Mielimy z pokrojonym mięsem i orzechami. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy
    na oleju. Dodajemy kapustę z mięsem i smażymy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Robimy ciasto: mąkę siekamy ze smalcem, a następnie rozcieramy palcami. Wbijamy jajka i wsypujemy łyżkę soli. Podlewając ciepłą wodą, wyrabiamy
    gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Nakładamy po porcji
    farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minut od wypłynięcia.
  • 3. Boczek kroimy w małą kostkę i wytapiamy. Okraszamy pierogi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy