Tradycyjna potrawa według przepisu mojej babci :-)
60 min
Składniki:
składniki na pierogi:
pół kg mąki
2 jajka
2 łyżki masła
pół łyżeczki soli
woda
na farsz ugotowane w rosole mięso z kurczaka, sół, pieprz, ząbek czosnku i majeranek
dodatkowo 20 dag surowego boczku i 1 cebulka
Pierogi z mięsem i skwareczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z podanych na ciasto składników zagniatamy sprężyste ciasto, cienko rozwałkowujemy, wykrawamy kółka szklanką, na kółka nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. gotujemy w osolonym wrzątku do momentu aż wypłyną ( około 5 minut). na patelni podsmażamy surowy boczek i drobno posiekana cebulkę, skwareczkami polewamy pierogi
Porady
Do pierogów możemy również użyć mięsa gęsiego lub kaczego, smakują równie znakomicie
Komentarze