pierogi z mięsem i skwareczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tradycyjna potrawa według przepisu mojej babci :-)

  • 60 min

Składniki:

  • składniki na pierogi:
    pół kg mąki
    2 jajka
    2 łyżki masła
    pół łyżeczki soli
    woda
    na farsz ugotowane w rosole mięso z kurczaka, sół, pieprz, ząbek czosnku i majeranek
    dodatkowo 20 dag surowego boczku i 1 cebulka

Pierogi z mięsem i skwareczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z podanych na ciasto składników zagniatamy sprężyste ciasto, cienko rozwałkowujemy, wykrawamy kółka szklanką, na kółka nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. gotujemy w osolonym wrzątku do momentu aż wypłyną ( około 5 minut). na patelni podsmażamy surowy boczek i drobno posiekana cebulkę, skwareczkami polewamy pierogi

Porady

Do pierogów możemy również użyć mięsa gęsiego lub kaczego, smakują równie znakomicie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.89 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną