Kapusta pekińska sprawia, że farsz jest soczysty i ma ciekawy smak.
Składniki:
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
jedno żółtko
szczypta soli
olej 2 łyżki
Składniki na farsz:
0,5 kg gotowanego mięsa (może być z rosołu)
0,5 kg kapusta pekińska
1 duża cebula
olej dwie łyżki
sól
pieprz
Pierogi z mięsem inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Mięso mielimy, cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do mięsa. Kapustę drobno siekamy i wszystkie składniki mieszamy ze sobą doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Ciasto:
Na stolnicę wysypujemy dwie szklanki mąki. Pośrodku robimy wgłębienie wsypujemy kolejno: szczyptę soli, żółtko, szklankę ciepłej wody oraz dwie łyżki oleju. Zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy trochę wody. Z ciasta formujemy kulkę po czym rozwałkowujemy ciasto, a szklanką wycinamy kółka. Na wyciętych kółkach nakładamy farsz i sklejamy.
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy do wypłynięcia.
Porady
Pierogi będą wyśmienicie smakować polane cebulką podsmażoną na maśle.
Komentarze