Pierogi z mięsem rosołowym

0 (0 ocen)

Pytanie, które zadaje sobie pewnie każdy z Was dość często co tu zrobić z mięsem pozostałym z niedzielnego rosołu. Jest wiele potraw do których można je wykorzystać, ale ja dziś proponuję pierogi.

Składniki:

  • Ciasto
    2 szkl mąki pszenne
    1 jajko
    1/2 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli
    3 łyżki oleju

    Farsz
    ugotowane oddzielone od kości mięso z rosołu
    1 cebula
    1 mały ząbek czosnku
    sól i pieprz do smaku

Pierogi z mięsem rosołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z rosołu zmielić przez maszynkę do mięsa. Dodać posiekaną i usmażoną na złoto cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, doprawić wedle uznania solą i pieprzem.
  • 2. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, z których wykrawamy krążki, na każdy układamy po łyżeczce farszu i zlepiamy dokładnie brzegi.
  • 4. Wrzucamy na osolony wrzątek do momentu wypłynięcia, studzimy.

Porady

podajemy okraszone duszona cebulką posypane suszonymi pomidorami z chili i bazylią

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy