Pierogi z mięta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i przepuścić przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać pokruszony twaróg, cebulkę, miętę. Przyprawić całość do smaku solą i pieprzem.
Ciasto:
Mąkę wsypać do miski, wlać wodę i wymieszać. Dodać jajko, olej, sól i wyrobić ciasto rękami na gładką i elastyczną masę.
Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Szklanką wycinać okręgi, na każdy nałożyć farsz i zlepiać pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
Porady
1.Mięte można dodać świeżą.
2.Pierożki można również poźniej odsmażyć.
Komentarze