Pierogi z nadzieniem dyniowym.

0 (0 ocen)

Gotowanie powoli staje się moją pasją. Jestem smakoszem różnego rodzaju pierogów.

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki
    1 jajko
    ok.1 szklanka wody
    Nadzienie:
    40 dag dyni
    1 łyżka masła
    3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    cebula
    szczypta cukru
    łyżeczka mielonego kminku
    sól

Pierogi z nadzieniem dyniowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną i drobno posiekaną cebulę,podsmażamy na maśle.
    Miąższ dyni ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cebulą,orzechami i przyprawami.
  • 2. Z mąki,jajka i wody zagniatamy elastyczne ciasto.
    Rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wykrawamy duże krążki.
    Na każdy nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.
  • 3. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku ok.5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy. Układamy w natłuszczonym naczyniu
    żaroodpornym. Polewamy masłem lub śmietaną i zapiekamy przez 15 min w 180 stopniach.

Komentarze

Podobne przepisy