Pierogi z pasztetem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Jeśli robię pierogi, to zawsze staram się swoje farsze lekko "udziwniać". Tym razem w pośpiechu postawiłam na prostotę i wcale tego nie żałuję. Pierogi miały być na dwa dni, a zniknęły w ciągu jednego. To chyba o czymś świadczy, prawda? Dodam jeszcze, że ciasto wychodzi mięciutkie i idealnie się skleja.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    400g maki pszennej
    1 jajko
    około 150 ml ciepłej wody
    1/2 łyżeczki soli
    Farsz:
    500-600g pasztetu
    Dodatkowo:
    cebula
    olej

Pierogi z pasztetem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto.
    Mąkę należy przesiać na stolnicę.
    Zrobić w niej dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść.
    Całość wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
    Po tym czasie cienko je rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i wykrawać okręgi (np. szklanką).
    Na każdym krążku ułożyć czubatą łyżkę pasztetu.
    Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem i partiami wrzucać na osolony wrzątek (z dodatkiem odrobiny oleju).
    Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
    Podawać z uprzednio podsmażoną cebulą.
    (Dodatkowo swoje pierogi zarumieniam na patelni.)

Komentarze

Podobne przepisy