Pierogi z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto: do twarogu dodać drożdże roztopione w mleku, olej, sól, cukier, jajko, mąkę. wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia
farsz pieczarkowy: pieczarki i cebulę posiekać podsmażyć na tłuszczu, wystudzić, następnie dodać żołtko, bulkę, pietruszkę, doprawić solą i pieprzem.
farsz z kapustą: kapustę kwaszoną ugotować wraz z grzybami, drobno posiekać i podsmażyć wraz z cebulką na tluszczu
2.ciasto po wyrośnięciu wyrobić i rozwalkować, wykroić krązki i zlepić pierogi z farszem, odstawić na chwilę do wyrośnięcia i piec w 175 st C, około 20 min w nagrzanym piekarniku
Porady
farsz pieczarkowy lub z kapustą przygotować sobie wcześniej- taki na jaki mamy ochotę
Komentarze