Pierogi z pieca

0 (0 ocen)

  • 60 min

szybka przekąska dla całej rodziny

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    20 dkg twarogu półtłustego
    7 łyżek mleka
    6 łyżek oleju
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczka soli
    40 dkg mąki
    4 dkg drożdży

    farsz pieczarkowy: 8 dkg cebuli, 1 żółtko, 50 dkg pieczarek, pietruszka, 4 dkg bułki tartej, tłuszcz
    lub farsz z kapustą i grzybami: 50 dkg kapusty, 8 dkg cebuli, 10 dkg grzybów suszonych, tłuszcz

Pierogi z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: do twarogu dodać drożdże roztopione w mleku, olej, sól, cukier, jajko, mąkę. wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia
    farsz pieczarkowy: pieczarki i cebulę posiekać podsmażyć na tłuszczu, wystudzić, następnie dodać żołtko, bulkę, pietruszkę, doprawić solą i pieprzem.
    farsz z kapustą: kapustę kwaszoną ugotować wraz z grzybami, drobno posiekać i podsmażyć wraz z cebulką na tluszczu
  • pierogi do upieczenia 2. ciasto po wyrośnięciu wyrobić i rozwalkować, wykroić krązki i zlepić pierogi z farszem, odstawić na chwilę do wyrośnięcia i piec w 175 st C, około 20 min w nagrzanym piekarniku

Porady

farsz pieczarkowy lub z kapustą przygotować sobie wcześniej- taki na jaki mamy ochotę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy