pierogi z rabarbarem

0 (0 ocen)

ulubione moich domowników

Składniki:

  • CIASTO: 1 kg mąki, 2 jajka, 2 łyżki oleju, Szczypta soli, Łyżeczka cukru , Gorąca woda, FARSZ: 1/2 kg rabarbaru, 1/2szkl bułki tartej, 1/2szkl cukru, śmietana (do polania)

Pierogi z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy, osuszamy i obieramy. Kroimy w około 3-cm kawałki. Dajemy do miski i mieszamy z bułka tartą i cukrem. Mąkę zagniatamy z jajkami, solą, olejem i 2 szklankami wody. Jak ciasto jest za suche i nie da się zagniatać dodajemy jeszcze wody. Rozwałkowujemy, wykrawamy kółka. Na każde kółko kładziemy porcję rabarbaru. Zlepiamy brzegi. Gotujemy we wrzącej wodzie 5 minut od wypłynięcia, wyjmujemy. Podajemy ze śmietanką i cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy