Pierogi z serem

0 (0 ocen)

Pyszne, klasyczne pierogi z twarożkiem - na słodko

Składniki:

  • Ciasto:
    - 300g mąki + do podsypania
    - 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego greckiego
    -szklanka ciepłej wody
    - pół łyżeczki soli
    Farsz:
    - 2 kostki półtłustego twarogu ( 250g)
    - 4 łyżki cukru
    - 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
    - 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii

Pierogi z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
    Zabieramy się za ciasto. Z mąki, wody i jogurtu oraz soli wyrabiamy delikatne i elastyczne ciasto. Jeżeli mąki jest za mało - wystarczy dosypać. Rozwałkowujemy je jak najcieniej i szklanką wykrawamy kółka, na które nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy. Ja zlepiałam za pomocą końcówki starego lejka :)Wrzucamy pierożki na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok. 3-4min od wypłynięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy