Pierogi z serem i kwiatami szczypiorku odsmażane na oleju rzepakowym

0 (0 ocen)

Polecam pyszne pierożki z serem i kwiatami szczypiorku oraz samym szczypiorkiem. Można zajadać zaraz po ugotowaniu polane masełkiem lub odsmażyć na oleju rzepakowym.

Składniki:

  • ciasto
    700 g mąki pszennej
    400 ml wrzącej wody
    4 łyżki margaryny
    szczypta soli

    farsz
    850 g twarogu (użyłam taki z kostki)
    2 jajka
    ok 20 kwiatków szczypiorku
    mały pęczek szczypiorku
    sól z pieprzem

    olej rzepakowy do smażenia

Pierogi z serem i kwiatami szczypiorku odsmażane na oleju rzepakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowac farsz. Twaróg przełożyć do miski. Dodać jajka, posiekany szczypiorek i rozdrobnione kwiatki szczypiorku. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą z pieprzem. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli. Dodać goracą wodę z margaryną i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem rozwałkować i wykrawać koła ( ja użyłam kubka o średnicy 8cm). Na każde koło nakładać ok łyżeczki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta docisłam widelcem. Gotowe pierożki gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 4-5 minut od wypłynięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy