Polecam pyszne pierożki z serem i kwiatami szczypiorku oraz samym szczypiorkiem. Można zajadać zaraz po ugotowaniu polane masełkiem lub odsmażyć na oleju rzepakowym.
Składniki:
ciasto
700 g mąki pszennej
400 ml wrzącej wody
4 łyżki margaryny
szczypta soli
farsz
850 g twarogu (użyłam taki z kostki)
2 jajka
ok 20 kwiatków szczypiorku
mały pęczek szczypiorku
sól z pieprzem
Pierogi z serem i kwiatami szczypiorku odsmażane na oleju rzepakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowac farsz. Twaróg przełożyć do miski. Dodać jajka, posiekany szczypiorek i rozdrobnione kwiatki szczypiorku. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą z pieprzem. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli. Dodać goracą wodę z margaryną i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem rozwałkować i wykrawać koła ( ja użyłam kubka o średnicy 8cm). Na każde koło nakładać ok łyżeczki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta docisłam widelcem. Gotowe pierożki gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 4-5 minut od wypłynięcia.
Komentarze