Pierogi z serem i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moje dzieci je uwielbiają

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    1 jajko
    szczypta soli
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki oleju

    Nadzienie:
    200 g twarogu
    1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    3 łyżki śmietany
    oraz
    kilka łyżek śmietany
    kilka łyżeczek rodzynek

Pierogi z serem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgnieść widelcem lub zmiksować, dodać oba cukry i śmietanę, wymieszać. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać jajko, sól i wodę. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto, rozwałkować na cienki placek. Kubkiem wycinać krążki, nakładać po łyżce farszu i skleić pierogi. Wrzucić do gotującej się wody i gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzić i przelać zimną wodą aby się nie sklejały. Pierogi polać śmietaną i posypać rodzynkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy