Pierogi z serem / Pierogi z jabłkiem
Składniki:
- Ciasto:
1/2 kg mąki
1 całe jajko + 2 żółtka
szczypta soli
ciepła woda
Wypełnienie serowe:
1 kostka sera białego 250g
2 żółtka
cukier waniliowy
odrobinkę skórki z cytryny lub olejku cytrynowego
szczypta soli
2 łyżki cukru
Wypełnienie jabłkowe:
4 jabłka
cynamon
cukier
Pierogi z serem / pierogi z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Wyrabiamy ciasto z podanych wyżej składników.
Składniki na masę serową mieszamy łyżką aż do uzyskania jednolitej masy.
Jabłka ścieramy na dużych łezkach, doprawiamy cynamonem i cukrem do smaku. Po wymieszaniu odsączamy na sitku gdyż wydadzą dużo wody.
-
2.
Lepimy pierożki. Do środka dajemy albo łyżeczkę masy serowej albo łyżeczkę masy jabłkowej.
-
3.
Gotujemy pierogi w nieosolonej wodzie. Po wypłynięciu gotujemy około 10-15 minut.
Porady
Można na koniec polać roztopionym masłem lub po odcedzeniu wrzucić na chwilę na patelnię i podpiec na maśle.
Komentarze