Pierogi z serem / Pierogi z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne pierogi na słodko

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    1 całe jajko + 2 żółtka
    szczypta soli
    ciepła woda

    Wypełnienie serowe:
    1 kostka sera białego 250g
    2 żółtka
    cukier waniliowy
    odrobinkę skórki z cytryny lub olejku cytrynowego
    szczypta soli
    2 łyżki cukru

    Wypełnienie jabłkowe:
    4 jabłka
    cynamon
    cukier

Pierogi z serem / pierogi z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wypełnienie jabłkowe 1. Wyrabiamy ciasto z podanych wyżej składników.

    Składniki na masę serową mieszamy łyżką aż do uzyskania jednolitej masy.

    Jabłka ścieramy na dużych łezkach, doprawiamy cynamonem i cukrem do smaku. Po wymieszaniu odsączamy na sitku gdyż wydadzą dużo wody.
  • Pierożki 2. Lepimy pierożki. Do środka dajemy albo łyżeczkę masy serowej albo łyżeczkę masy jabłkowej.

  • Gotowe pyszności 3. Gotujemy pierogi w nieosolonej wodzie. Po wypłynięciu gotujemy około 10-15 minut.

Porady

Można na koniec polać roztopionym masłem lub po odcedzeniu wrzucić na chwilę na patelnię i podpiec na maśle.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy