polecam pierogi w wersji bez mięsa, za to z bardzo smaczną i zdrową soczewicą. Farsz z zielonej soczewicy i pieczarek do złudzenia przypomina wyglądem farsz mięsny, więc łatwo oszukać warzywnych niejadków.
60 min
Składniki:
na ciasto:
2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju 1 szczypta soli
farsz:
1 szklanka zielonej soczewicy
300 g pieczarek
1 cebula
sól i pieprz do smaku
Pierogi z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Do mąki dodajemy gorącą wodę (może być wrząca) oraz szczyptę soli i łyżkę oleju. Mieszamy najpierw łyżką aby się nie poparzyć, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
farsz:
Soczewicę gotujemy i studzimy.
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Ugotowaną soczewicę i podsmażone pieczarki miksujemy blenderem, a następnie doprawiamy trochę sola i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy cienko wycinamy kółka na środku każdego układamy kulkę z soczewicowego farszu i zawijamy sklejając brzegi pieroga. Gotujemy.
Pierogi można podawać gotowane lub przed podaniem podsmażone na rumiany kolor (takie lubię najbardziej).
Komentarze