Pierogi z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

W sezonie truskawkowym - obowiązkowe :)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej

    1 jajko

    1 łyża oleju

    1 łyżeczka soli

    gorąca woda

    truskawki i cukier

Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki, jajka, oleju i soli dodać taką ilość gorącej wody, żeby zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i szklanką wykrawać krążki, na które nakładać kawałki truskawek i niewielką ilość cukru i dokładnie sklejać. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia na wierzch i zawrzenia wody. Podawać polanej jogurtem i posypane cukrem.

Komentarze

Podobne przepisy