Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewam do miski, dodaję jajko, sól, wlewam stopniowo gorąca wodę. Ilość wody zależy od konsystencji ciasta, i jakości mąki. Ciasto wyrabiam widelcem na początku żeby się nie poparzyć. Na chwilę, odstawiam żeby ostygło. Wyrabiam potem rękoma. Ciasto ma mieć konsystencję taką żeby można było je wałkować.
2.Na stolnicy podsypuje trochę mąki i wałkuję ciasto na cienki placek. Wycinam kwadraty, układam truskawki i sklejam za pomocą foremki do pierogów.
3.Gotuję je we wrzącej wodzie. Wlewam łyżkę oliwy do wody żeby się nie skleiły. Pierogi po wypłynięciu na wierzch gotuję około 2 minuty na wolnym ogniu. Podaje z jogurtem i zmiksowanymi truskawkami.
Komentarze