Pierogi z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moje ulubione ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    250 ml gorącej wody
    25 ml oleju rzepakowego
    1 małe jajko
    szczypta soli

    400 g truskawek małych świeżych lub mrożonych
    2 łyżki cukru kryształu
    masło do polania

Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, jajko, sól, olej, wodę wymieszać na stolnicy i zagnieść elastyczne ciasto. Kawałek ciasta oderwać, a resztę włożyć pod miskę plastikową żeby ciasto nie wyschło (to ważne bo pierogi nie będą chcialy się lepić). Ciasto rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Na każdym ulożyć po 1 większej lub 2 małe truskawki i zlepiać.
  • 2. Pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i gotować ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Podawać polane stopionym masłem i posypane cukrem kryształem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy