Pierogi z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pierogi na słodko, z truskawkami i śmietaną

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:

    - 2 szklanki mąki
    - 1 szklanka wrzącego mleka
    - ¼ łyżeczki soli

    Nadzienie:

    - pół kg truskawek
    - 1 łyżeczka cukru ( opcjonalnie )

Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do misy razem z solą. Mleko gotujemy, a kiedy będzie wrzące wlewamy je do mąki.
  • 2. Wyrabiamy na gładką masę, w robocie za pomocą haków.
  • 3. Obsypujemy delikatnie ciasto mąką i wkładamy do woreczka na 15 minut.
  • 4. Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na pół, lub mniejsze części ( ja każdą kroiłam na 4 ), posypujemy cukrem.
  • 5. Po 15 minutach wałkujemy ciasto na blacie podsypanym mąką, wycinamy szklanką koła i na środek każdego nakładamy truskawki, sklejamy dokładnie brzegi.
  • 6. Pierogi wrzucamy na osłodzony łyżeczką cukru wrzątek i gotujemy od momentu ich wypłynięcia na wierzch, 2 minuty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy