Pierogi z truskawkami i bananem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Super połączenie soczystej truskawki ze słodkim bananem.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto pierogowe:
    0,5 kg mąki pszennej
    1 łyżka oleju
    1 wody przegotowanej

    Farsz:
    0,5 kg świeżych truskawek
    2 banany
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatki:
    kilka łyżek jogurtu naturalnego
    2 łyżki cukru pudru
    mięta świeża do dekoracji

Pierogi z truskawkami i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatam ciasto elastyczne na pierogi z mąki, oleju i ciepłej wody.
    Odstawiam na 30 minut, aby odpoczęło.
    Truskawki myję, usuwam szypułki i kroję na mniejsze połówki.
    Obrane banany kroję w krążki i skrapiam sokiem z cytryny/wtedy nie ściemnieją/
  • 2. Ciasto pierogowe wałkuję cienko i wycinam szklanką koła. Na każde nakładam kawałeczki banana i truskawki. Dobrze zlepiam brzegi pierogów.
  • Pierogi z truskawkami i bananem 3. Wkładam pierogi do wrzącej osolonej wody i gotuje 4 minuty aż wypłyną na wierzch. Wyjmuję łyżką cedzakową na talerze . Nakładam kleksy z jogurtu wymieszanego z cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy