Pierogi z wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

Lubię łososia, ale w pierogach jeszcze go nie jadłam. Ta wersja z dodatkiem sera oraz sosu śmietanowo-koperkowego bardzo mi posmakowała.

Składniki:

  • Ciasto na ok 25 sztuk:
    300g mąki pszennej
    150ml gorącej wody
    1 łyżka masła
    ½ łyżeczki soli

    Farsz:
    250g białego sera
    150g wędzonego łososia
    opcjonalnie szczypta soli i pieprzu

    Sos śmietanowo-koperkowy:
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka mąki pszennej
    ½ szklanki wody
    4 łyżki śmietany 18%
    ½ pęczka świeżego koperku
    sól, pieprz do smaku

Pierogi z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę posiekać z gorącą wodą i solą, następnie dodać roztopione masło. Wyrobić na gładką, jednolitą kulę, obficie posypać mąką i odłożyć na min 20 min pod szklane naczynie.
    Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na cienki placek podsypując odrobiną mąki. Szklanką wycinamy kółeczka, nakładamy po odrobinie farszu i sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie minutę od momentu wypłynięcia.
    Farsz:
    Ser przepuścić przez praskę, dodać posiekanego drobno wędzonego łososia oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
    Sos śmietanowo-koperkowy:
    Masło topimy i zagęszczamy mąką. Dolewamy wodę, a następnie śmietanę. Mieszamy cały czas łyżką lub rózgą by składniki się połączyły. Doprawiamy solą Polewamy sosem ugotowane pierożki, wyłożone na talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy