Pierogi z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smakują obłędnie i z pewnością posmakują całej rodzinie.

  • 60 min

Składniki:

  • (ok. 60 pierogów)
    0,5 kg mąki
    2 szklanki gorącej, prawie wrzącej wody
    4 łyżki oleju
    2 jajka
    szczypta soli

Pierogi z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na blat stolnicy, robimy po środku dołek i wbijamy do niego jajka. Nastepnie dodajemy olej i szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy dodając stopniowo gorącą wodę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
    Stolnicę posypujemy delikatnie mąką i ciasto rozwałkowujemy. Szklanką lub specjalną foremką do pierogów wykrawamy kółka. Na środek nakładamy 2-3 wiśnie, posypujemy odrobiną cukru i sklejamy pierogi.
    W dużym garnku przygotowujemy osoloną wodę. Na gotującą wodę wkładamy pierogi i gotujemy do momentu aż wypłyną. Polewamy śmietanką z odrobiną cukru.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy