Pierogi z ziemniakami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Te pierogi przygotowuję zawsze na Wigilię.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 50 dag mąki
    ● 1 jajko
    ● woda
    Farsz:
    ● 1 kg gotowanych ziemniaków
    ● 10 dag suszonych grzybów
    ● 1 duża cebula
    ● 15 dag masła
    ● 1 łyżeczka vegety
    ● sól, pieprz
    ● 2 łyżki śmietany

Pierogi z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników
    wyrabiamy gładkie ciasto.
  • 2. Ziemniaki mielimy na purée.
    Grzyby moczymy, gotujemy,
    odcedzamy i przepuszczamy
    przez maszynkę
    do mielenia z sitkiem o dużych
    oczkach.
  • 3. Cebulę szklimy na maśle,
    dodajemy grzyby, mieszamy
    i podsmażamy. Składniki farszu
    mieszamy i doprawiamy.
  • 4. Farsz nakładamy na kółka
    z ciasta. Gotujemy w osolonej
    wodzie i okraszamy masłem
    z bułką tartą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Komentarze

Podobne przepisy