Pierogi z ziemniakami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Te pierogi pierwszy raz jadłam 40 lat temu u teściowej. Dziś sama często je robię.

Składniki:

  • Ciasto: 50 dag mąki
    ● jajko
    ● 1/2 łyżeczki soli
    Nadzienie: 4 ziemniaki
    ● 20 dag boczku
    ● cebula
    ● sól
    ● pieprz

Pierogi z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, jajka, soli i letniej
    wody wyrabiamy ciasto.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i ścieramy na tarce
    o małych oczkach. Boczek
    drobno kroimy i podsmażamy.
    Cebulę obieramy, kroimy
    w kostkę, wsypujemy do
    boczku i smażymy. Dodajemy
    ziemniaki i smażymy, aż
    ściemnieją i zrobią się szkliste.
    Doprawiamy.
  • 3. Z ciasta wykrawamy kółka,
    nakładamy porcje farszu i lepimy
    pierogi. Gotujemy.

Porady

Pierogi podajemy polane skwarkami z cebulą.

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy