Pierogi z żurawiną i musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Słodkie pełne owocowego smaku posmakują nawet najmłodszym niejadkom. Dzieci takie smakołyki bardzo lubią.

Składniki:

  • Ciasto:

    3szkl. mąki pszennej

    1jajko

    1szkl. wrzącej wody

    3-4łyżki gęstej śmietany

    sól

    1łyżka oleju




    Nadzienie:

    1łyżka cukru pudru

    2łyżeczki cukru waniliowego

    1łyżka budyniu śmietankowego

    żurawina

    25dag twarogu




    Mus:

    35dag truskawek

    cukier

Pierogi z żurawiną i musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: Ser twarogowy rozetrzeć dodając budyń, cukier puder, cukier waniliowy, żurawinę-wymieszać.
  • 2. Ciasto: Do miski wsypać połowę mąki, wlać gorącą wodę-dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Resztę mąki wsypać na stolnicę, dodać zaparzone ciasto, jajko, śmietanę-wyrobić elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować na ok. 2mm. Za pomocą szklanki wycinamy krążki, nałożyć farsz i zlepić brzegi.
  • 3. Tak przygotowane pierogi wkładamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem oleju i gotować ok. 4min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • 4. Mus: Truskawki zmiksuj z cukrem. Podawać z musem truskawkowym

Komentarze

Podobne przepisy