Pierogi ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne pierogi ze śliwkami

  • 60 min

Składniki:


  • 2 szklanki mąki
    3/4 szklanki gorącej wody
    1 jajko
    sól
    śliwki

Pierogi ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, wody, jajka i szczypty soli zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do miski i przykryć gorącym talerzem (polanym wcześniej gorącą wodą). Odstawić na pół godziny, by ciasto odpoczęło.

    Śliwki odpestkować i pokroić na połówki w poprzek. Porcje ciasta wałkować dość cienko. Wykrawać kwadraty. Na środku każdego kwadratu układać połówkę śliwki. Zlepiać rogi tworząc piramidki. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować przez kilka minut, aż pierogi będą miękkie. Podawać z roztopionym masłem i kwaśną śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy