Pierogi ze szparagami i serkiem ricotta

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pierogi ze szparagami to debiut w moim menu, który okazał się daniem bardzo smacznym, dlatego szczerze polecam!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    Farsz:
    pęczek białych szparagów
    100 g serka ricotta
    1, 5 łyżki bułki tartej
    kilka gałązek świeżej natki pietruszki
    ząbek czosnku
    mała cebula
    łyżeczka masła
    szczypta cukru
    sól
    pieprz
    Ciasto:
    Składniki:
    500g mąki
    jajko
    łyżeczka masła
    ok. szklanki ciepłej wody
    śliwki węgierki
    słodka śmietanka
    cukier

Pierogi ze szparagami i serkiem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obieramy, łamiemy i gotujemy z cukrem do miękkości, przez 12 minut.
    Wystudzone szparagi kroimy w małą kosteczkę, wrzucamy na patelnię z masłem, dodajemy pokrojoną cebulkę i ząbek czosnku. Dusimy kilka minut, studzimy. W misce mieszamy serek, wystudzone szparagi z czosnkiem i cebulą, bułkę tartą oraz poszatkowaną natkę pietruszki.
    Farsz mieszamy i przyprawiamy.

    Do przesianej mąki wbijamy jajko, dodajemy roztopione masło i wodę.
    Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy, wycinamy szklanką okrągłe kółka. Do każdego kółka wkładamy farsz, zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia.
    SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy