Pierogi ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowanie sprawia mi przyjemność. Lubię zdrowe, nietłuste i dobrze doprawione dania. Przepadamza szpinakiem i wykorzystuję go do wielu potraw.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1/2 kg mąki
    ● 10 dag margaryny
    ● jajko
    ● sól
    Farsz:
    ● ok. 1/2 kg twarogu
    ● op. mrożonego szpinaku
    ● 2 średnie cebule
    ● 2 ząbki czosnku
    ● przyprawy: pieprz, przyprawa uniwersalna
    ● 4 łyżki oliwy

Pierogi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta mieszamy.
    Wlewamy tyle wrzątku, aby zagnieść
    elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy
    na oprószonej mąką stolnicy. Szklanką wykrawamy
    krążki.
  • 2. Szpinak rozmrażamy i osączamy.
    Smażymy z przeciśniętym
    przez praskę czosnkiem na
    2 łyżkach oliwy około 2 minut.
    Osączamy i studzimy. Cebule
    obieramy, drobno siekamy
    i szklimy na pozostałej oliwie.
    Studzimy.
  • Pierogi ze szpinakiem 3. Twaróg rozdrabniamy, mieszamy
    ze szpinakiem i cebulą.
    Doprawiamy do smaku pieprzem
    oraz przyprawa uniwersalna. Na środek
    każdego krążka nakładamy po
    łyżce farszu, składamy na pół
    i zlepiamy brzegi. Gotujemy
    w osolonym wrzątku ok. 4 minuty
    od wypłynięcia.

Porady

● Do farszu nie dodajemy soli, gdyż jest ona w przyprawie uniwersalnej. ● Pierogi okraszamy drobno pokrojoną i podsmażoną na tłuszczu cebulą. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Notka redakcyjna

PPK_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy