Pierogi ze szpinakiem i fetą

0 (0 ocen)

Pyszne i wyraziste w smaku pierogi.

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania
    2 łyżki oleju
    jajko (można pominąć)
    ok 1 szkl gorącej wody

    Farsz:
    op. świeżego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki klarowanego masła
    op. sera feta
    150g sera białego
    świeżo zmielony pieprz

    cebulka + masło do polania

Pierogi ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać opłukany szpinak, podgrzewać aż liście zwiędną. Ostudzić. W miseczce rozgnieść ser biały z fetą, dodać szpinak, wymieszać. doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
  • 2. Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Nakładać po łyżeczce farszu, zlepić pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane zeszkloną na maśle cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy