PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORKAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

.Nadzienie wyszło pyszne,wielbicielom szpinaku na pewno przypadnie do gustu.Finezyjny kształt pierogów myślę ,że dodatkowo zachęca ;) Mimo,że danie typowo wegetariańskie, to najeść się można porządnie;) polecam:

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    60 dag mąki pszennej
    1 szklanka gorącej wody
    2 łyżki oleju
    sól 1/2 łyżeczki
    Nadzienie :

    400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)
    1 op.(150 g) suszonych pomidorków nadziewanych serkiem (moje były z Biedronki;)
    200 g sera białego twarogowego
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    sól
    pieprz

Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0u4t071 1. Cebule drobno posiekać.Podsmażyć delikatnie na maśle r azem z rozgniecionym czosnkiem.Dodać szpinak ,doprawić do smaku solą ,pieprzem,ew. vegetką. Przesmażyć ,następnie poddusić kilka minut.
    Pomidorki wraz z serkiem pokroić w kosteczkę.Wymieszać z białym serem i szpinakiem.
    Mąkę przesiać dodać sól i olej,wlewać wodę zagniatając ciasto.Uformować kule,podzielić na 2 części ,jedną przykryć ściereczką,drugą rozwałkować ,wycinać krążki szklanką lub kubkiem.Na środek każdego nakładać przygotowany farsz,zlepić brzegi.Gotować we wrzącej ,osolonej wodzie,do wypłynięcia i gotować ok 5 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy