.Nadzienie wyszło pyszne,wielbicielom szpinaku na pewno przypadnie do gustu.Finezyjny kształt pierogów myślę ,że dodatkowo zachęca ;) Mimo,że danie typowo wegetariańskie, to najeść się można porządnie;) polecam:
2 godz.
Składniki:
Składniki na ciasto:
60 dag mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
2 łyżki oleju
sól 1/2 łyżeczki
Nadzienie :
400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)
1 op.(150 g) suszonych pomidorków nadziewanych serkiem (moje były z Biedronki;)
200 g sera białego twarogowego
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól
pieprz
Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule drobno posiekać.Podsmażyć delikatnie na maśle r azem z rozgniecionym czosnkiem.Dodać szpinak ,doprawić do smaku solą ,pieprzem,ew. vegetką. Przesmażyć ,następnie poddusić kilka minut.
Pomidorki wraz z serkiem pokroić w kosteczkę.Wymieszać z białym serem i szpinakiem.
Mąkę przesiać dodać sól i olej,wlewać wodę zagniatając ciasto.Uformować kule,podzielić na 2 części ,jedną przykryć ściereczką,drugą rozwałkować ,wycinać krążki szklanką lub kubkiem.Na środek każdego nakładać przygotowany farsz,zlepić brzegi.Gotować we wrzącej ,osolonej wodzie,do wypłynięcia i gotować ok 5 min.
Komentarze