Pierożki jagodowo- truskawkowe

0 (0 ocen)

Moje ulubione pierożki truskawkowo jagodowe. Mam nadzieję że każdy z was skusi się choć na jednego pierożka.

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka - 300 g
    ciepła woda - 1 szkl
    oliwa - 1,5 łyżki
    sól
    NADZIENIE
    truskawki - 100 g
    jagody - 120 g
    cukier
    DEKORACJA
    truskawki
    listki mięty

Pierożki jagodowo- truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołeczek, dodać szczyptę soli, oliwę i ciepłą wodę.
  • 2. Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi.
  • 3. Ciasto przykryć ściereczką aby nam nie obeschło.
  • 4. NADZIENIE:
    W tym czasie przygotowujemy owoce.
  • 5. Truskawki i jagody przebieramy z truskawek usuwami szypułki, myjemy owoce i osączamy na sicie.
  • Pierożki jagodowo- truskawkowe 6. Osączone owoce przekładami do miski, dodajemy cukier, mieszamy.
    Ciasto rozwałkowujemy na placki, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy na środek każdego krążka owoce i dobrze zlepiamy pierożki.
  • Pierożki jagodowo- truskawkowe 7. Gotujemy pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, trzy minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
  • 8. Wybieramy łyżką cedzakową na talerze.
  • 9. Podawać pierogi ze śmietaną i cukrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy