Pierożki małej księżniczki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pierogi te smakują każdej małej księzniczce i nie tylko.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 0,5 kg mąki,
    - ¾ szklanki letniej wody,
    - 1 jajko,
    - 2 łyżki oleju,
    - ½ małego buraczka,
    - Szczypta soli

    Farsz:
    - 0,5 kg sera białego,
    - 2 żółtka,
    - Cukier do smaku,
    - Cukier waniliowy

    Dodatkowo: 0,5 kostki stopionego masła oraz cukier d o polania i posypania

Pierożki małej księżniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierożki małej księżniczki 1. Ciasto: Buraczka obieramy i trzemy na drobnych oczkach. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej jajko, sól, olej, wodę i startego buraczka. Energicznie zarabiamy ciasto.
  • nakładanie nadzienia 2. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego koło za pomocą szklanki. Na każde koło nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi.
  • Gotowe pierogi 3. Tak przygotowane pierogi gotujemy około 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy.

    Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
  • Pierożki małej księżniczki 4. Ser: Ser ucieramy z żółtkiem. Dokładamy cukier waniliowy i całość słodzimy do smaku.
    Farszem napełniamy pierogi.
  • Pierożki małej księzniczki 5. Smacznego!

Porady

Dodatek buraczka nie powoduje zmiany smaku ciasta. Nadaje natomiast różowe zabarwienie ciasta

Komentarze

Podobne przepisy