Pierożki małej księżniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Buraczka obieramy i trzemy na drobnych oczkach. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej jajko, sól, olej, wodę i startego buraczka. Energicznie zarabiamy ciasto.
2.Gotowe ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego koło za pomocą szklanki. Na każde koło nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi.
3.Tak przygotowane pierogi gotujemy około 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
4.Ser: Ser ucieramy z żółtkiem. Dokładamy cukier waniliowy i całość słodzimy do smaku.
Farszem napełniamy pierogi.
5.Smacznego!
Porady
Dodatek buraczka nie powoduje zmiany smaku ciasta. Nadaje natomiast różowe zabarwienie ciasta
Komentarze