Pierożki papaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy rozczyn i odstawiamy na 10 minut.
Mąkę, jajko i sól zagniatamy i stopniowo dodajemy rozczyn (ciasto jest bardzo kleiste), ugniatamy na jednolitą masę, aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk, odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Rozwałkowujemy i wykrawamy kółka średnicy około 10 cm.
2.Farsz - szpinak podsmażamy na patelni,
w kostkę kroimy pieczarki, cebulę, ser Camembert obieramy ze "skórki" i wszystko dodajemy do szpinaku,
smażymy , mieszając 10 - 15 minut, wedle uznania dodajemy sól czosnkową i czosnek granulowany.
Gdy farsz ostygnie nakładamy go na kółka, zawijając i sklejając w pierogi pomagając sobie widelcem .
Można odstawić jeszcze do wyrośnięcia na 15 minut ale nie jest to konieczne.
Podsmażamy na głębokim oleju jak pączki z obu stron.Można podać z sosem czosnkowym lub tzatziki.
PODAJEMY NA CIEPŁO LUB NA ZIMNO.
Komentarze