pierożki Papaja

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pierożki polecam dla Wszystkich lubiących szpinak, a Ci którzy nie znają jego smaku polecam szczególnie.

  • 30 min

Składniki:

  • Baza ciasta, rozczyn:
    1/2 szklanki mleka,
    1 łyżeczka mąki pszennej,
    1 łyżeczka cukru,
    25 gram drożdży
    ciasto:
    250 gram. mąki pszennej,
    1 jajko,
    szczypta soli
    farsz:
    450 gram szpinaku,
    1/2 dużej cebuli,
    120 gram pieczarek,
    125 gram sera Camembert,
    sól czosnkowa,
    czosnek granulowany.

Pierożki papaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierożki Papaja szykowane do pieczenia 1. Robimy rozczyn i odstawiamy na 10 minut.
    Mąkę, jajko i sól zagniatamy i stopniowo dodajemy rozczyn (ciasto jest bardzo kleiste), ugniatamy na jednolitą masę, aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk, odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
    Rozwałkowujemy i wykrawamy kółka średnicy około 10 cm.
  • gotowe pierożki Papaja 2. Farsz - szpinak podsmażamy na patelni,
    w kostkę kroimy pieczarki, cebulę, ser Camembert obieramy ze "skórki" i wszystko dodajemy do szpinaku,
    smażymy , mieszając 10 - 15 minut, wedle uznania dodajemy sól czosnkową i czosnek granulowany.
    Gdy farsz ostygnie nakładamy go na kółka, zawijając i sklejając w pierogi pomagając sobie widelcem .
    Można odstawić jeszcze do wyrośnięcia na 15 minut ale nie jest to konieczne.
    Podsmażamy na głębokim oleju jak pączki z obu stron.Można podać z sosem czosnkowym lub tzatziki.
    PODAJEMY NA CIEPŁO LUB NA ZIMNO.

Porady

Ser Camembert zastąpić można innym serem topionym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy