Pierożki przedszkolaka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne i sycące danie można podawać z barszczykiem czerwonym.... świetne danie dla dzieci:)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    0,50dkg maki,
    0,50dkg twarogu,
    3 jaja,
    1 łyż proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka sody,
    1/2 kostki margaryny,
    farsz:
    0,80dkg pieczarek,
    1 cebula,
    sól, pieprz, Vegeta

Pierożki przedszkolaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    z podanych składników zagnieść ciasto. Pieczarki oczyścić, pokroić w kosteczkę. Cebule obrać, posiekać zeszklić na oliwie dodając pieczarki, doprawić dusić do całkowitego odparowania płynu,ostudzić.Jeśli wydaje się że farsz jeszcze po odparowaniu jest zbyt płynny odcisnąć pieczarki ręcznie. Ciasto rozwałkowywać na 0,5 cm i wykrajać kółeczka na środek nakładać zimny farsz zlepiać jak pierożki. Smażyć w rondelku w głębokim tłuszczu. Podawać gorące z barszczykiem.
    Do farszu można dodawać inne składniki np. mięso, kapustę i grzybki itp wedle uznania Smacznego!!.

Porady

można do farszu dodać np mięso z rosołu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy