Pierożki serowo-śliwkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Proste i smaczne ciasteczka

  • 60 min

Składniki:


  • 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275 g)
    250 g śliwek węgierek
    szklanka serka naturalnego ( z wiaderka-do serników)
    cukier
    cynamon
    żółtko

Pierożki serowo-śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki kroimy na pół ,wyjmujemy pestki i smażymy w rondelku. Po 30 min ,zdejmujemy z ognia ,przecieramy przez sito i studzimy. Do śliwek dodajemy szklankę sera ,składniki dokładnie ze sobą łączymy doprawiając do smaku odrobiną cukru i szczyptą cynamonu.
    Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółka (6 cm) ,na środek każdego umieszczamy trochę sera ,zamykamy i układamy na blaszce. Wierzch smarujemy żółtkiem ,posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciastka pieczemy przez 30 min w temperaturze 200 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy