Pierożki z jabłkami

0 (0 ocen)

Pierożki robi się szybko i są smaczne.

Składniki:

  • 125 g margaryny Kasia
    500 g mąki pszennej
    2 żółtka
    50 g drożdży
    1/2 szk mleka
    5 łyżek cukru
    2 jabłka
    2 łyżki cukru pudru

Pierożki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać i dodać do niego drożdże oraz cukier.
    Rozczyn zostawić do wyrośnięcia.
    Kasię stopić i ostudzić.
  • 2. Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, margarynę oraz żółtka i wyrobić gładkie ciasto.
    Ciasto oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.
    Umyte jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki.
    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, po czym rozwałkować je na około 5 -6 mm.
  • 3. Szklanką wycinać krążki, na brzegu kółka układać po cząstce jabłka, składać na pół i lekko docisnąć.
    Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut.
    Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy