Pierożki z kapustą

0 (0 ocen)

  • 35 min

Każdy chyba pamięta kiedy pierwszy raz robił pierogi..

  • 35 min

Składniki:

  • 1/2 kg maki
    szczypta soli
    1 jajko
    łyżka masła
    woda
    farsz:
    Kapusta
    cebula

Pierożki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski (lub na stolnicę). Wbijamy jajko. dodajemy szczyptę soli, masło i zaczynamy zagniatać ciasto dolewając wodę w miarę, aż ciasto zacznie się wyrabiać.
  • 2. Kapustę szatkujemy, gotujemy, studzimy. Mielimy w blenderze (chyba, ze ktoś woli nieco grubszy farsz). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę,podsmażamy na patelni.
    Wszystko łączymy razem doprawiając solą i pieprzem.
  • 3. Ciasto wałkujemy, wycinamy krążki, wkładamy farsz i kleimy.
    Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, aż zaczną wypływać do góry.
    Podsmażamy na patelni.


    Smacznego

Porady

Jeżeli dodaje trochę masła to ciasto nie jest takie twarde, a pierogi są smaczniejsze. Można do farszu dodać kapusty kiszonej nie musi być sama biała.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy