Pierożki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski (lub na stolnicę). Wbijamy jajko. dodajemy szczyptę soli, masło i zaczynamy zagniatać ciasto dolewając wodę w miarę, aż ciasto zacznie się wyrabiać.
2.Kapustę szatkujemy, gotujemy, studzimy. Mielimy w blenderze (chyba, ze ktoś woli nieco grubszy farsz). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę,podsmażamy na patelni.
Wszystko łączymy razem doprawiając solą i pieprzem.
3.Ciasto wałkujemy, wycinamy krążki, wkładamy farsz i kleimy.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, aż zaczną wypływać do góry.
Podsmażamy na patelni.
Smacznego
Porady
Jeżeli dodaje trochę masła to ciasto nie jest takie twarde, a pierogi są smaczniejsze.
Można do farszu dodać kapusty kiszonej nie musi być sama biała.
Komentarze