Pierożki z makiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja córka Dominika (21 lat) pomaga mi przy gotowaniu wigilijnych potraw. Razem robimy pierogi, barszcz itd.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1/2 kg mąki
    ● 1 szklanka letniej wody
    ● łyżka oleju
    Nadzienie:
    ● 2 szklanki maku
    ● jajko
    ● 5 dag cukru
    ● 3 łyżki masła
    ● 1 łyżka miodu
    ● bakalie
    ● śmietana
    ● cukier waniliowy

Pierożki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzamy wrzątkiem
    i odcedzamy. Dwukrotnie
    przepuszczamy przez maszynkę.
    Dodajemy jajko, masło,
    miód, cukier i bakalie,
    mieszamy.
  • 2. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy
    i szklanką wycinamy
    kółka. Na każdym kładziemy
    łyżeczkę nadzienia,
    brzegi sklejamy. Pierogi wkładamy
    do wrzącej osolonej
    wody. Gdy wypłyną, wyjmujemy
    i podajemy polane śmietaną
    z cukrem waniliowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Komentarze

Podobne przepisy