Pierożki z rabarbarem i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy do miski i zalewamy ciepłym mlekiem, odstawiamy na 20 min. Dodajemy pokrojone masło i resztę składników, wyrabiamy ciasto w razie konieczności podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.
Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy w kosteczke, mieszamy ze skórką i dwoma łyzkami cukru.
2.Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.3-4mm, wycinamy kwadraty o bokach 8/8 cm na środku kładziemy po łyżeczce owoców i zlepiamy aby wyszły trójkąty, brzegi możemy ozdobić za pomocą widelca.
3.Smarujemy roztrzepanymi białkami, pieczemy 30-35 min w tem. 180 * C . Po ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.
Porady
Lepiej się skleja jeśli rabarbar pokroimy w drobniejszą kostke, wtedy nie dziurawi ciasta.
Komentarze